Kendiliğinden Yerleşen Beton
Tanımı :
Kendi ağırlığı ile, hiçbir dış etkiye (vibrasyon, şişleme, vb.) gerek kalmadan kalıba kendiliğinden yerleşerek tüm bboşlukları doldurma ve segregasyona uğramadan çelik donatı elemanlarının arasından geçme özelliğine sahip betondur.
Yerleştirmedeki işçilik hatalarını minimuma indirmesi ve bu nedenle oluşan maliyet ve zaman kaybını önlemek amacıyla geliştirilen Kendiliğinden yerleşen beton, günümüzün ve geleceğin betonu olarak görülmektedir. Şantiyede yapılan üretimlerde ve/veya prefabrik yapı elemanları üretiminde kullanımı hızla yaygınlaşan kendiliğinden yerleşen beton üzerindeki araştırma ve geliştirme çalışmaları her geçen gün artmaktadır.
Uygulama Şekli ve Alanları :
Kendiliğinden yerleşen beton , prekast uygulamalarında ve şantiyede yerleştirilen betonlarda kullanılabilmektedir. Hazır beton tesisinde üretilerek, transmikserlerle şantiyeye ulaştırılan kendiliğinden yerleşen betonun üretim süreci normal betondan farklı hiç bir aşama içermemektedir. Tüm dikey ve yatay yapılara pompalama veya dökme yoluyla yerleştirilebilir. Karışım dizaynında, yapı boyutları ve şekli,donatı ölçüleri ve miktarı gözönüne alınmaktadır.Mevcut beton teknolojisi ile yakalanması mümkün olmayan beton kalitesine de bu beton ile ulaşılmaktadır.
Uygulama alanları ;
Tüm betonarme elemanlar
Güçlendirme projeleri
Sık donatılı betonarme elemanlar
Karmaşık ve dar kesitli kalıp işlerinde
Mimari paneller
Zemin şapları
Avantajları :
Daha hızlı inşaat yapım süresi
İşçilik maliyetlerinde azalma
Daha iyi yüzey düzeltmeleri
Boşluksuz ve pürüzsüz yüzey elde etme imkanı
Son derece az boşluklu olduğundan diğer betonlara nazaran geçirimsizliğinin yüksek oluşu,
Segregasyonu engelleme
Kolay yerleştirme ve işlenebilirlik
Artırılmış durabilite, en zor ve karmaşık kalıplarda bile yüksek akıcılığı ve boşluk doldurma yeteneği sayesinde prüzsüz yüzeyler elde edlmesini sağlar. Kalıp tasarımına mimari özgürlük getirir.
Daha ince beton bölümlerinde rahatlıkla kullanılabilmesi,
Vibrasyona gerek kalmadığından gürültü seviyelerinde azalma
Yüksek kalitede ve boşluk doldurma özelliği sayesinde yapı güçlendirilmesinde mükemmel yapı malzemesi oluşu,
Normal betondan farklı olarak, işlenebilirliği aşağıdaki üç özellikle karakterize edilmektedir:
Doldurma Yeteneği
Geçme Yeteneği
Segregasyon Direnci